Hopp til hovedinnhold

Vardal Bygdekvinnelag

Kari Nordal

Medlem Kari Nordal fra Torpa bygdekvinnelag

Mat med bygg

Mat med bygg for anledningen

Ruth og Gunvor studerer "Mat med bygg"

Mat med bygg studeres

Bygg i fokus - medlemsmøte i Vardal bygdekvinnelag


Referat fra Vardal Bygdekvinnelag   den 14.02.2019


43 medlemmer møtte på Øverby denne kvelden. Leder Gerd Turid ønsket velkommen, og vi startet med en sang; Sov du lille spire ung.


Hovedområdet for NBK i år, er tradisjonsmat, med spesiellt fokus på bygg. Leder informerte om hva vi skal satse på lokalt i laget denne våren, og høsten. NBK har gitt oss kr 5 000,- for å holde kurs i tradisjonsmat. Skole og SFO skal få opplæring, og samtidig få info om hva vi står for i bygdekvinnelaget. Først ut er 6.trinn i april. Elevene skal få lære å lage medisterkaker m/ brun saus, og byggrynskrem m/rød saus. I mai får SFO besøk. Der  skal vi lære bort å lage pannekaker fra bunnen av.


Et annet satsingsområde, har vært Kvinner Ut. Til høsten kan dette videreføres ved at disse kan bli med oss på matkurs. Her kan medlemmene komme med forslag, og også selv holde kurs for hverandre. Vi får en e-post fra leder når dette prosjektet nærmer seg.


 

Vardal bygdekvinnelag ønsker å bli mer synlige i lokalsamfunnet, og 11.mai, på Frivillighetsdagen, er det en god mulighet for dette. Da er det stands i storgt., men nytt av året, er Kul tur i Bakgårdene i Gjøvik. Her vil VBK få anledning til å vise seg fram. Vi søker om kr 2000,- til markedsføring, og skal lage tradisjonsmat. F.eks. stille med takke for å bake lefser, ev. flatbrød. Smaksprøver på byggrynskrem med rød saus, er en fin måte å få innbyggerne til å få øynene opp for nettopp bygg.

Vi har nå hatt verveuke, men fortsetter dette arbeidet.

16-17.mars er det årsmøte i OBK på Gomobu, vi sender 4 representanter.

I høst startet Gjøvik Kommune et prosjekt i Drengestua for 8 innvandrerkvinner., Leder for opplæringen, er Anna Østerberg. VBK  har fått spørsmål om å hjelpe til fra mars. Da står hekling/strikking på agendaen 4 torsdager, tidspunkt 1130-1430. Leder tar imot og videresender navn på interesserte. I april skal laget besøke Semb gård på Biri. Disse 8 kvinnene har mulighet til å bli med dit.

Nå ble vi presentert for kveldens foredragsholder, Kari Nordal. Hun er medlem av Torpa Bygdekvinnelag, og sammen med noen fra dette laget, har hun skrevet bok; Mat med Bygg- Tradisjon og Nåtid. Hun kunne fortelle at bygg er den eldste kulturplanten som fortsatt er i bruk. I Midt-Østen er det funnet 10 000 år gammelt pollen. Bygg kan dyrkes opp til 70 gr Nord, og til 800 m.o.h.I 1870 hadde vi 30000 kverner i Norge. I 1970 var det 300 møller her til lands, dette går stadig nedover. I Torpa finnes ennå Grønvold Mølle. I boka er det, i tillegg til historien, en mengde oppskrifter der bygg er hovedingrediens.

Etter foredraget var det servering. Kveldens vertskap, Blomhaug/Vindingstad, tok utfordringen, og vi fikk nydelig mat og kaker basert på bygg. Oppskriftene var hentet fra boka Mat med Bygg.

Til slutt tradisjonell utlodning, og  medlemmenes 5 min., var i kveld ved Anne Dahl. Hun leste "Vinterdrømmer".

Leder avsluttet kvelden med et dikt til ettertanke; "Det edlaste i deg".

Ref.

RE