Hopp til hovedinnhold

Vardal Bygdekvinnelag

Semb Gård Biri

Semb Gård Biri

Biritapet

Biritapet i interiør

Medlemsmøte hos Biri-tapet på Semb Gård i Biri.


Vardal Bygdekvinnelag hadde medlemsmøte den 9. april. Denne ettermiddagen gikk turen til Semb gård på Biri . Ingeborg Semb, odelsdatter på gården, tok imot oss i Drengestua,her ønsket hun oss velkommen,det var bål på peisen og stemningen var god. Hun fortalte historien om Biri Tapet og om hvordan den blir laget.


Semb gård har vært i familien i 600 år. Hun begynte historien med sin bestemor, Klare Schee. Hun hadde i sin tid lyst til å ta over gården, og hun var den første kvinne i landet som utdannet seg til agronom. Hun drev ikke gården selv, hun hadde en kunstnersjel og ville være fri til å holde på med sine interesser. Hun bodde i et hus på gården som het Klarestua, dette var et paradis for barnebarna og her fikk de frihet til å bruke fantasi og kreativitet.

I 1938 fant hun på at hun skulle lage tapet av rest-halm. Hun hadde vevd mye som var til eget bruk på gården. Til å begynne med ble det vevd på små vevstoler både på gården og rundt omkring i bygda av andre vevkyndige kvinner. Etter hvert ble det en stor vevstol i spisestua , og her ba hun inn mange gjester som så dette produktet. Arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Paulsson så dette og likte det svært godt. Det ble bestilt tapet til Oslo Rådhus som sto ferdig i 1950.  Produksjonen foregikk da i storstua og av damer med vevstol i bygda. Varene ble levert av henne selv med håndkjerre!

Etter hvert klarte hun å sette dette ut i praksis som et levebrød. Senere ble veven flyttet ut på låven .Denne var tre meter bred og manuell. I dag er veven ca to og en halv meter bred.

Materialet til tapetet er egenprodusert havrehalm, den var blank av natur, men det ytterste skallet ble fjernet, og dette var til å begynne med et manuelt arbeid. I 70-71 tok sønnen over, han fant lettere måte å rense halmen på. Det ble brukt børsting og finrensing for hånd og toppen ble også kuttet for hånd.

Renninga var til å begynne med av lin, nå er det viscose og ull, og det blir brukt forskjellige farger.  Tapetet er miljøvennlig og enkel å vedlikeholde, tåler stort sett all behandling og er ekstremt slitesterk. Den stiftes rett på veggen uavhengi av underlag.

 Etter hvert har Ingeborg utviklet flere flotte produkter av dette materialet.

Det kan også nevnes at tapetet henger i FN bygningen, Sikkerhetsrådets sal i New York. Munch museet  har også utstilling på dette tapetet.

Ingeborg Semb bor nå på Lillehammer, broren driver gården og hun leier hus og låve av ham.

Vi takket for spennende orientering og flyttet oss til Veikroa på Biri hvor vi spiste deilig mat.

Leder Turid Rødningssand ønsket velkommen til videre møte og leste dikt av Bj.Bjørnson «Jeg velger meg april» Hun orienterte om plan for frivillighetsdagen med plan over fordeling av arbeidsoppgaver. Leder informerte også om prosjektet: Kunst og kultur på drengestua, Gjøvik gård hver torsdag.

Norges Bygdekvinnelag har sendt ut høring til lokallagene om regionreform og konsekvenser for organisasjonen vår. Det ble mange meningsutvekslinger om dette.

Som vanlig hadde vi åresalg med mange koselige gevinster. Leder avsluttet med et dikt av Hans Børli. Etter en koselig og innholdsrik kveld ønsket vi hverandre God påske!

Det møtte 33 bygdekvinner og Blomhaug/Vindingstad var vertskap denne kvelden.

 

Ref.