Hopp til hovedinnhold

Vardal Bygdekvinnelag

Lina Dybdal fra Ditlevines Utsikt på Stenberg.

Lina Dybdal forteller om spiselige vekster fra naturen.

Medlemsmøte med Ville vekster- fra naturens spiskammer.


Medlemsmøte i Vardal bygdekvinnelag 10.september 2018 på Øverby-kaféen.


Tema var «Ville vekster» fra naturens spiskammer, ved Lina Dybdal fra «Ditlevines Utsikt» på Stenberg og tidligere «Kulturstua i Ro».


NBK har utgitt et hefte som kan bestilles til våre medlemmer.


Vel 40 bygdekvinner inkludert 7 kvinner fra «Kvinner UT»-prosjektet.

Leder ønsket velkommen med Rudolf Nilsens «Det lå en pjokk og lukte i turnipsåkerns gress», før Lina fikk ordet og fortalte, mens hun viste forskjellige grønne og spiselige vekster som hun hadde plukket rett utenfor Øverby på forhånd. Ettersom det er høst, så er utvalget mer begrenset enn på vår og forsommer, men hun hadde allikevel funnet mange spiselige vekster på en kort stund. De hun tok for seg var: 1) karvekål, som er en 2-årig plante som ligner på ryllik som også er spiselig, men ikke så god og velegnet til f.eks. suppe. 2) Bergmynte eller vill oregano, som er fantastisk som krydderurt. 3) Groblad m/frø, som har mange egenskaper, bl.a. som sårbehandling, mens frøene regulerer magen. 4) Gjetertaske med hjerteformede blad og vassarve som er fin til salat. 5)Mest kjent er trolig engsyre, rødkløver og hvitkløver, som de fleste som har ferdes i naturen, har spist som barn. 6)Ryllik er velegnet til te. 7)Meldestokk er svært proteinrik og «lillesøster» til kinoa, som er en populær plante blant matkyndige. Planten kan tørkes og blandes inn i melet, stilken kan spises som asparges. 8) Tidlig geitramsstilker kan også brukes som asparges.  

Tenk så fantastisk å kunne bruke/spise planter som vanligvis er til irritasjon og blir regnet som ugress i åker og hage! Blomster av geitrams er fantastisk til saft. Blomster av natt og dag er flotte som pynt på mat, sammen med mange andre kjente blomster. Spansk kjørvel, mynte og kvann ble også vist og fortalt om. Marikåpe er særlig regnet som kvinneurt fordi te laget av den er virksom mot kvinneplager.  Bjørnerot eller Balderurt kan erstatte dill og persille i mat.

Referanser fra Lina: www.urtekilden.no

Det var også mulig å stille spørsmål til Lina. Nå var vertskapet, Grande, klare med et rikholdig bord av mat og kaker. Praten gikk livlig mens vi koste oss med mat og drikke. Etter hvert var det tid for loddsalg, noe som alltid er et populært innslag. Mot slutten av møtet fortalte Gerd Turid Rødningssand om nytt kunstprosjekt rundt Mjøsa «Mjøsa-et kunstprosjekt», Ingjerd Løchen fortalte om høstens teatermuligheter for «Teaterets Venner» og Laila Strand Nilsen tok opp om noen av oss kunne stille på stand under «Akevittfestivalen» i oktober.

Leder informerte om NBK sin «aksjon for norsk bygg» som arrangeres i forbindelse med «Verdens matvaredag» den 16.oktober.

Lina Dybdal en blomst og takk for et svært nyttig foredrag som engasjerte alle de frammøtte.

Stor takk til Grande krets for mye god mat og drikke som vertskap.

Til slutt ønsket vi hverandre god kveld og takket hverandre for et hyggelig og nyttig møte.