Hopp til hovedinnhold

Vivestad Bygdekvinnelag

Fermentering, foto: K.A.Larsen

Resultat av kurskveld. Foto: K.A.Larsen

Kurs. Foto: K.A.Larsen

Kursholder Marianne Løken. Foto: K.A.Larsen

Kurs. Foto:K.A.Larsen

Vannet skal klemmes ut av kålen. Foto: K.A.Larsen

Kurs. Foto: K.A.Larsen

Kursholder Inger Johanne Gran. Foto: K.A.Larsen

Kurs i fermentering.


Leder Ambjørg Akerholt kunne ønske 12 damer velkommen til kurs i fermentering og til kurslederne Inger Johanne Gran og Marianne Løken fra Hillestad. Inger Johannne og Marianne fortalte litt om fermentering som er en gammel konserveringsmåte som ble brukt til oppbevaring av mat.

Så var det tid for å starte prosessen for deltakerne.
Vi lagde følgende:

  • Kokusyoghurt. 1 boks økologisk kokosmelk som ble blandet med 2 ss yoghurt starter. Dette skal stå i romtemperatur 1 – 2 dager, så settes glassset i kjøleskap og er klar til bruk.
  • Blomkål og brokkoli ble delt opp i fine små bunter og lagt i glass med saltlake. Skal stå i romtemperatur til å begynne med, så i kjøleskap
  • Finsnittet kålhode. Blandet med 2 ss salt og 1 – 2 ss karve. Jobbes med i bollen til det blir masse vann i bollen. Has så på glass. Legg så 2 kålblader til lokk. Må stå under vann, så legg press oppå kålen slik at alt ligger i vann. Ha på lokk. Må stå i romtemp ca 7 – 14 dager alt etter hvor sur vi vil ha den. Smakes etter hvert.

I tillegg informerte kurslederne om hvordan lage vannkefir og yoghurt av helmelk og yoghurt naturell. Se mer detaljert info og oppskrift lengre ned på siden.

Vertinnene for møtet Ambjørg Akerholt og Brith Skjeggestad serverte ost og kjeks med tilbehør og kaffe/te og kake. Leder Ambjørg Akerholt takket Inger Johanne Gran og Marianne Løken for flott gjennomført kurskveld og overrakte et glasshjerte til hver.

 

Mer info og oppskrifter fra Inger Johanne og Marianne.
Takk for sist, håper dere fikk litt ut av disse timene. Sikkert forvirrende også, om man aldri har lest eller "luktet på" dette tidligere.

Jeg sender oppskriften på vannkefir - den dere fikk utdelt, men jeg hadde jo ikke nok til alle. Den er enkel å følge - den jeg selv startet ut med. Så kan man jo eksperimentere seg videre.

Om en ikke er helt klar for å begynne med å brygge vannkefir kan kornene - som dere fikk utdelt, oppbevares i kjøleskapet i litt vann tilsatt litt sukker og salt. (eller et eggeskall istedet for salt = mineraler). Kornene skylles under rennende vann fra springen og legges i ny vannblanding en gang hver 14 dag eller så. Kornen kan ha svært forskjellig utseende. Av og til blir de geleklumper på morellstørrelse, av og til mer kornete. Det er så mye som avgjør - lys, lufttemp, bakterier som finnes i frukten en legger på eller som også finnes i lufta omkring, kanskje tm ditt humør ;) (Det siste sier jeg for egen regning ; Kornene brukes om igjen når man har brygget en runde, så det vil stadig bli fler av dem. Som oppbevares som nevnt ovenfor - til å gi bort, f.ks.

Legger ved denne enkle forklaringen og oppskriften (som vel er ganske lik den dere fikk med),: https://tara.no/helse/hva-er-vannkefir 

Spør om det er noe dere lurer på. (Jeg administrerer også både hjemmeside og fb-side til Hillestad bygdekvinnelag, og på fb-siden kan dere sende melding - som da går til meg.

Så var det surkålen: Her har Fedon en oppskrift, og litt bakgrunnsstoff:

https://fedon.no/oppskrifter/tradisjonell-surkal/

Den enkle oppskriften vi brukte var hodekål, salt (1-3-ss pr kg grønnsak), og karve etter smak. (salt: uraffinert uten antiklumpemiddel - himalayasalt eller havsalt).

Viktig at alt er under væskeoverflaten, da dette forhindrer skadelige bakterier å få en fot inn. Lufttilgang er den store "fienden" i fermenteringsprosessen.

Yoghurt er som følger: Varm opp 1 liter vanllig helmelk (jeg bruke Cops Røros øk.helmelk), til litt over 80 grader. Bruk melketermometer eller "ta det på feelingen ";) Så skal melken få stå å kjølne til mellom 40 - 45 grader. Daeretter vispes 2 ss  yoghurt naturell inn i melka og lokket settes på. La stå til dagen etter , eller til det har tyknet. Smak om du vil la den bli surere, eller sett den i kjøleskap. Sil den om du vil ha tykkere yoghurt. Væsken du får bruker du i brøddeigen ;) Du kan bruke enten vanlig yoghurt nturell evt tyrsik eller gresk yoghurt. Men så kan du bare bruke av den yoghurten du selv har laget til neste "batsh".

Håper noe av dette er opklarende.

Men det er mye kunnskap man kan tilegne seg, på nettet, ikke minst. Gå sammen og let opp denne kunnskapen!

(Gry Hammer og Bente Brunvoll er solide fermenterere f.eks.)

 

Lykke til! 
Hilsen Inger Johanne og Marianne fra Hillestad bygdekvinnelag