Hopp til hovedinnhold
Kjøttsuppe med byggryn.

Vi lanserer den nye nettsiden norsktradisjonsmat.no på torsdag. Mens du venter kan du jo prøve kjøttsuppe med byggryn fra nettsiden. Foto: Jon Marius Nilsson.

Ny nettside for tradisjonsmat lanseres på torsdag

Vi teller ned dagene til den nye nettsiden er her med å lage kjøttsuppe med byggryn

Her kan du besøke den nye nettsiden norsktradisjonsmat.no

 

På torsdag 11. mai lanserer vi i Norges Bygdekvinnelag en splitter ny nettside for norsk tradisjonsmat. På nettsiden norsktradisjonsmat.no vil du finne fantastisk god lokalmat fra hele Norge.

Bygdekvinnelagene har samlet inn oppskrifter

Oppskriftene er innhentet av ildsjeler fra våre bygdekvinnelag.

Du får ikke bare oppskrifter. I tillegg gir vi deg historiene bak oppskriftene.

Vi teller ned til lanseringsdatoen med å dele oppskriften på kjøttsuppe med byggryn fra Akershus/Oslo.

Lag suppe du også

Vi ønsker å telle ned dagene til lansering av den nye nettsiden norsktradisjonsmat.no sammen med deg. Vi oppfordrer deg til å prøve ut kjøttsuppe med byggryn. Ta gjerne bilde av retten og legge bildet på Facebook og Instagram. Merk bildet #norsktradisjonsmat og #bygdekvinner.

Historien bak: Suppens historie

Suppene fra Norge kommer i ulike varianter, alt etter som hvilke råvarer man hadde tilgang til. Suppene er laget til «alle tider» her i landet.

Fra Akershus blir suppe med salt kjøtt, pølse, erter eller byggryn og grønnsaker nevnt som vanlig mat å servere under høyonn og potetopptaking på høsten. Ofte brukte man flere typer salt kjøtt i slike supper, som lettsaltet svineknoke, fårikålkjøtt eller høyrygg av okse. Det gir også god smak å bruke ulike kjøttsorter sammen på denne måten. Byggryn ble brukt for å gjøre suppa fyldigere og mer mettende.

    Ingredienser

    4 porsjoner

    • 1 l vann
    • 500 g suppekjøtt
    • 1 dl byggryn
    • 2 dl vann (til bløtlegging av gryn)
    • 3 stk gulrøtter
    • 3 stk skiver kålrot
    • 1 stk purre
    • 1⁄2 stk sellerirot eller persillerot
    • 2 ts salt (etter smak)
    • 1 ts pepper (etter smak)

    Fremgangsmåte

    Kvelden før: legg 1 dl byggryn i 2 dl vann natta over. Du kan eventuelt bruke byggryn fra boil-in-bag eller lignende. I så tilfelle trenger du ikke legge grynene i bløt.

    1. Ha grynene i en kjele med 1 liter vann og kok i en halvtime.
    2. Del kjøttet og grønnsakene i terninger.
    3. Ha kjøttet i suppa og la det koke i en time. La grønnsakene koke med de siste 15 minuttene.