Start dyrking av grønnsaker inne
Katinka Kilian viser hvordan vi kan dyrke tomater, purre, salat og andre grønnsaker i mars og april.
Tekst: Katinka Kilian, Undeland gard
Dagene i mars er fortsatt korte, og det kan komme lange perioder med nedbør, vind og kulde. For ikke å snakke om faren for nattefrost. Fortvil ikke! Du kan starte dyrkingen innendørs, for så å plante ut de unge plantene på dyrkingsplassen når været er blitt mildere. På fagspråket heter dette «forkultur». Med få unntak kan du tjuvstarte de fleste grønnsaker og urter slik.
Dyrk vekster med lang vekstsesong og dem som tåler kulde
Det er særlig to typer vekster det lønner seg å så innendørs tidlig på året. Den første er vekster som trenger en lang vekstsesong for å bli høsteklare, og som kanskje ikke rekker å bli modne i vårt klima uten et forsprang innendørs. Eksempler på dette er varmekrevende vekster som tomat, chili og paprika, samt gresskar, selleri, purre og flere kålvekster. Den andre typen vekster som vi med fordel kan så inne er de som tåler en del kulde. Ved hjelp av en forkultur kan vi gi disse vekstene en ekstra tidlig avling. Spinat, reddik og salat er gode eksempler. Disse kan også sås direkte på vekstplassen ute når det fortsatt er kaldt, men vil da bruke betraktelig lengre tid på å gi avling.
Illustrasjonsfoto: shutterstock.
I tillegg til å gi oss et forsprang i dyrkingen kan utplanting av småplanter være med på å sikre oss suksess i dyrkingen. Spinkle spirer fra frø som er sådd direkte på vekstplassen er nemlig langt mer utsatt for vind, tørke, kulde og sneglegnag enn en plante med 4-5 blader og godt utviklet rotsystem.
Dyrkingstips når du sår inn
Jeg anbefaler å starte med enkle og rimelige midler før du velger å investere i kostbar vekstbelysning og vanningsanlegg. Til å begynne med trenger du bare jord, frø og små beholdere med store hull i bunnen, som emballasje fra druer og tomater eller melkekartonger du lager hull i, et brett å sette dem på slik at du kan vanne sparsommelig og skånsomt nedenfra.
Jord kan være litt vrient, da det er en jungel av jordtyper å velge mellom. Spør gjerne om råd der du kjøper jord. Det er viktig å huske på at jorden ikke skal være sterkt gjødslet. Den trenger ikke å være gjødslet i det hele tatt, men du kan blande i litt godt omdannet kompost. Dekk gjerne pottene med gjennomsiktig plast etter at du har sådd, så tørker ikke frøene ut.
De fleste frø spirer godt ved en temperatur på 20 til 24 grader, typisk stue og bad. Straks etter spiring bør du sette pottene et lyst og kjølig sted. Gjerne med temperaturer ned mot 12 til 18 grader, som er typisk for loft, gang og soveværelse. Her finnes det noen unntak, så husk alltid å lese informasjonen på frøposene. Sår du før april vil det være gunstig med tilleggslys, selv om pottene står i vinduskarmen. Et par vanlige kalde LED-lysstoffrør i standard armatur fungerer helt fint for de fleste. Aluminiumsfolie kan også hjelpe med å reflektere litt ekstra dagslys. Husk at plantene trenger en ukes tid på å «herdes» utendørs før de plantes ut på vekstplassen. Velg et lunt sted i halvskyggen og ta dem gjerne inn om natten.
Grønnsaker du kan så i mars
De fleste grønnsakene er såpass rasktvoksende at vi venter til april eller mai med å så dem, men her er noen tips til det du kan så allerede i mars:
Foto: Undeland gard.
- Tomat: Det er på høy tid å så tomater nå. For chili, paprika og aubergine bør du starte i januar, da disse bruker ekstra lang tid for å få modne frukter. Agurk kan du derimot gjerne vente med til april eller mai. Husk at disse vekstene er varmekrevende. Har du ikke drivhus så er det fullt mulig å dyrke tomater i et stort vindu innendørs. Noen steder i landet kan du også lykkes med tomater i en lun solvegg utendørs. Velg gjerne tidlige sorter og cherrytomater om du er nybegynner.
Foto: Undeland gard.
- Purre og vårløk: Så rundt 30 til 50 frø i et druebeger eller tilsvarende. Når spirene blir 12 til 15 cm lange klipper du dem ned til rundt halvparten, slik blir plantene kompakte og robuste ved utplanting.
Foto: Fredrik Solstad
- Rotselleri og stangselleri: Bruker lang tid på å spire og vokse seg store nok til utplanting. De trenger lys for å spire, så de må sås på jordoverflaten, dekkes med gjennomsiktig plast, stå lyst og ikke for varmt. Når spirene er store nok til å håndteres skal de prikles over i hver sin potte. Disse vekstene tåler ikke kulde og frost ved utplanting.
Foto: Undeland gard
- Salat: Så rundt 20 frø i et druebeger eller tilsvarende. Som selleri trenger salat lys for å spire, og kan plantes ut når de har fått fire til fem blader. Salat tåler som regel litt frost, og finnes i et utall ulike sorter fra isberg, lollo og hjertesalat til mer eksotiske eikeblad, batavia og hodesalater. Prøv deg frem og finn dine favoritter.
- Asiasalat: Også kalt bladsennep. Et morsomt tilskudd til salater og kommer i mange ulike farger og fasonger. Smaker kraftig av sennep, litt som ruccola. Denne er det mest vanlig å så direkte på vekstplassen, men da på sensommeren. God å dyrke på våren da den tåler en del frost. Om den sås seinere enn mars, så vil den lett gå i stokk når dagene blir lysere.
Foto: Pixabay.com
- Lavendel, persille, mynte: De fleste urter vokser relativt fort. Siden de som regel ikke tåler frost ved utplanting er det en fordel å vente med såing til april til mai. Noen av unntakene er lavendel, krus- og bladpersille og mynte, som bruker litt lengre tid på å spire og vokse seg stor.
Om forfatteren:
Katinka Kilian er utdannet landskapsarkitekt. Hun har siden 2015 drevet markedshage og andelslandbruk på Undeland Gard i Ulvik sammen med mannen sin, Grzegorz Kramar. De dyrker et mangfold av økologiske grønnsaker, urter og snittblomster, og har satt seg som mål å inspirere vestlendinger til å gjenerobre kjøkkenhagen. Katinka holder jevnlig dyrkingskurs og er fadder for flere nyetablerte, kommersielle dyrkere i regionen.
- For lite lys og for varmt. De små spirene får lange, spinkle og bleke stilker som ofte knekker når vi prikler eller planter ut. Dette kalles strekningsvekst, og er et tegn på at plantene ikke har fått nok lys eller har hatt det for varmt. En god huskeregel er at jo varmere rommet er jo mer lys vil plantene trenge.
- For mye vann kan føre til at frø og spirer råtner eller at planter slutter å vokse. Etter å ha fuktet jorden godt ved såing er det sjelden behov for så mye vann. Følg godt med ved å kjenne på jorden og vekten av pottene. Jorden skal såvidt være fuktig, og kan gjerne tørke litt opp på toppen når plantene er blitt større. I hovedsak bør du vanne plantene underfra så planten strekker røttene nedover.
- For tidlig og for mange frø! Husk at det er lenge til du kan plante ut de fleste plantene dine, og at plantene etter hvert trenger mer plass for å vokse. Etter tre til fire uker er det vanlig å prikle planter over i større potter, med mindre de snart skal plantes ut. Det er lett å bli revet med og så 50 frø i et druebeger. Vurder derfor hvor mange planter du skal beholde når du prikler. Har du plass til 50 tomatplanter i hver sin potte i vinduskarmen? Hvor mange grønnkålplanter har du egentlig bruk for?