Vi feirer vår nye UNESCO-status i høstens Bygdekvinner
UNESCO, tradisjonsmatskolen, rocka bygdekvinner, kalkmaling, KvinnerUT og samiske mattradisjoner. Det er mye å glede seg til i høstens utgave av Bygdekvinner.
Hva vil det si å være rådgivere for UNESCO? Hva er immateriell kulturarv? Og hvordan skal vi i bygdekvinnelaget formidle tradisjonsmat i Norge? I vår jakt på å skjønne mer av hvilken spennende utfordring vi er tildelt, har vi snakket med Forbundet Kysten, som har vært rådgivere for UNESCO i to år. Hildegunn Bjørgen i Kulturrådet har ansvar for å tilrettelegge og formidle UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven i Norge. Hildegunn utfordrer oss bygdekvinner til å ta imot og bli inspirert av andres kunnskap.
VI ÅPNER DØRENE TIL TRADISJONSMATSKOLEN
Vi ønsker vår nye prosjektleder Ingrid Lamark velkommen til bygdekvinnelaget. Hun skal lede prosjektet «Tradisjonsmatskolen», fra nå og gjennom 2019. I Bygdekvinner forteller hun om de spennende temaene i vår skole om tradisjonsmat:
– Tradisjonsmat, kunnskapsoverføring og immateriell kulturarv er stikkordene når Norges Bygdekvinnelag starter opp det nye prosjektet «Tradisjonsmatskolen», sier Ingrid.
Ingrid Lamark er ny prosjektleder i Tradisjonsmatskolen. Foto: Helle Cecilie Berger
BYGDEKVINNER ROCKER PÅ FESTIVAL
Det var smil og mange godord da medlemmene i Spydeberg Bygdekvinnelag lagde mat og serverte dugnadsgjengen i Spydeberg Rock Festival. Les hvordan bygda stod på hodet i rein musikkiver, mens festivalen rocka seg gjennom bygda.
Festivalsjef Eddy Lyshaug dro på seg bygdekvinnelagets nye t-skjorte før han møtte Plumbo på scenen under Spydeberg Rock Festival 2018. Foto: Tommy Østby/Spydeberg Rock Festival
BYGGER NYTT LIV I NORGE
I prosjektet KvinnerUT møter vi mange spennende og rause kvinner. Denne gangen har Abeer Yaseen åpnet dørene for oss. Abeer flyktet fra hjemmet sitt i Syria i 2012. Med seg på flukten hadde hun sine fire mindreårige døtre. I Bygdekvinner kan du lese hvilken styrke som finnes i en mor som kjemper for sine døtres og sin egen framtid og overlevelse.
Stolt mor: Med stor glede i blikket forteller Abeer at forholdet er tett mellom henne og barna. Foto: Hilde Kvivik Kavli
EN SMAK AV SAMISK MATTRADISJON
Lederen i Norges Bygdekvinnelag, Ellen Krageberg, har hatt et spennende møte Máret Rádná Buljo. For Máret er det en livsoppgave å formidle den samiske kulturarven og mattradisjonen. I Bygdekvinner deler hun oppskrift på samisk tradisjonsmat og hvilken kraft vi finner i naturen vår.
Máret Rávndá Buljo forvalter sin samiske kulturarv med et varmt hjerte. Foto: Ellen Krageberg.