Årets lokallag 2019 er Bjørgum Bygdekvinnelag

– Eg blei jublande glad då eg fekk vita at me var årets lokallag, sier Liv Spilde, leder i Bjørgum Bygdekvinnelag.

Bygdekvinnene i Bjørgum har latt seg imponere av tidligere års vinnere, hvor flinke og aktive de har vært.

– Me trudde ikkje me kunne nå opp til den gjengen, sier Liv Spilde.

Bjørgum er en grend i Voss herad, hjemmehørende i Hordaland Bygdekvinnelag.

 

Det er i helgene det skjer i Bjørgum

Sammenlignet med andre lokallag er det en lavere gjennomsnittsalderen i Bjørgum. Når pensjonister er en mangelvare, kan ikke medlemmene stille opp på så mange aktiviteter eller dugnader på dagtid, men bygdekvinnene tar det igjen i fullt mon på kveldstid og i helger.

 

 

Plutselig ble de dobbelt så mange

Mange i nærområdet har fått med seg hvor kjekt de har det i bygdekvinnelaget, og på noen få år har medlemstallet doblet seg. Leder Liv Spilde mener at mange lar seg friste av lagets faste aktiviteter som har vist seg å være populære – det være seg kveldsturer i nærområdet, bakekurs og bakeuke for medlemmene.  

– Me har fått til eit godt samarbeid med ulike andre lag og me er gode på å svara ja når nokon vil ha oss med på noko, forklarer Liv.

 

   

   

21 møtte opp på kveldstur tirsdag 9.juni. Turen gikk fra Viljarhuset på Palmafossen i Voss. Fra Facebooksiden til Bjørgum Bygdekvinnelag.

 

Kjekke aktiviteter drar nye medlemmer

Når vi utfordrer Liv på å gi gode råd til oss andre, trekker hun fram at lagets mange aktiviteter har vist seg å være en suksessformel for å tiltrekke seg nye medlemmer og skape trivsel.

– Eg er sikker på at kjekke aktivitetar dreg nye medlemmar. Dette kan sjølvsagt variera lokalt, men takkebakst og kveldsturar kan me anbefala. Begge desse aktivitetane gjev òg rom for gode samtalar slik at me blir bedre kjende med kvarandre og lærer av kvarandre, sier Liv.

Brynhild, Helga og Randi lager brimlefsa på standen til Bjørgum Bygdekvinnelag unde Smalahovesleppet i Voss 2019. Fra Facebooksiden til Bjørgum Bygdekvinnelag.

 

Du finner dem på Facebook

Alle aktivitetene som gjøres i Bjørgum Bygdekvinnelag finner veien til nettet, og medlemmene viser fram aktivitetene på sin egen nettside, på Facebook og Instagram.

– Me er mykje meir synlege enn tidlegare, sier Liv.

Styret, hele laget og ulike undergrupper i laget holder tett kontakt via messenger. Det sikrer at alle medlemmene vet alt de trenger å vite mellom lagsmøtene.

Facebook, Instagram, e-post og messengergrupper er gode hjelpemidler som Liv mener alle lag bør bruke.

– No veit folk utanfor laget meir kva me gjer på, og då veit dei meir kva dei går til når dei melder seg inn, sier hun.

 

Bjørgum Bygdekvinnelag ga i 2019 ut tradisjonsmatbok. De bokansvarlige er Liv Spilde, Aud-Marit Netteland og Randi F.Opheim  foto: Liv Marion S.Grønås

 

Aktiviteter gir god økonomi

De mange aktivitetene har gitt seg utslag i god økonomi. Noen av midlene føres tilbake til medlemmene som blir sponset når de deltar på arrangementer lokalt, på fylkesnivå eller på landsplan. Når det inviteres til aktiviteter brukes det differensiert pris for medlemmer og ikke-medlemmer. De mest aktive medlemmene får igjen kontingenten sin flere ganger i løpet av et år.  

– Ingen klagar på høg kontigent hjå oss, og nye medlemmar har kome av seg sjølve siste tida, forteller Liv fornøyd.
 

Vi blir å regne med

Etter hvert som Bjørgum Bygdekvinnelag er blitt mer synlige, opplever de også at de er en organisasjon å regne med, i grenda og i bygda. Ja også sentralt i Norges Bygdekvinnelag er Bjørgum Bygdekvinnelag blitt spurt om å hjelpe til i senere tid, blant annet med takkebakst for å finne Norges beste lefser og under «Verdens kuleste dag» i regi av Sparebankstiftelsen DNB.

– Kvar gong me har svara ja har me fått mange kjekke opplevelser og gode minner med på kjøpet, smiler Liv.

   

   

Minner fra «Verdens kuleste dag 2019» på Akershus festning, i regi av Sparebankstiftelsen DNB. Foto: Helle Cecilie Berger.

 

 

Derfor er vi medlem av Bjørgum Bygdekvinnelag

Denne flotte filmen er laget av Yorick Sabri Gontarek i Front Film på Voss i samarbeid med Bjørgrum Bygdekvinnelag.

Bli medlem