Hopp til hovedinnhold
Bygdekvinner nr. 4. Foto: Ida Westvang

Bygdekvinner nr. 4. Foto: Ida Westvang

Bygdekvinner ringer julen inn

I årets siste nummer kan du kose deg med historier om juletradisjoner og julemat, og mye, mye mer.

Mange av dere har allerede fått bladet i posten. For de av dere som ikke har fått Bygdekvinner ennå, kan vi love at den kommer veldig snart. 

Vi håper vi kan bidra med å gi dere godt lesestoff i førjulstida, og forhåpentligvis kan vi også gi dere noe å tenke over, nå inn mot en tid da vi snakker om raushet og nestekjærlighet. Kanskje kan vi også finne glede i å bli kjent med nye mennesker som flytter til bygda vår.

KVINNERUT

Prosjektet KvinnerUT har allerede skapt stort engasjement i våre lokallag og nye vennskapsbånd er laget. Medlemmene i Grytten Bygdekvinnelag har invitert tilflyttede minoritetskvinner til en kveld med epler på bygda skolekjøkken. I Bygdekvinner kan du lese om det varme møtet mellom kvinner fra mange land. – Når jeg får melding om jeg vil bli med disse damene på noe, svarer jeg selvfølgelig «jeg kommer» med en gang, sier Ghazala Ibrahim, som opprinnelig kommer fra Syria.

Vi har også snakket med Amal Aden om den viktige rollen bygdekvinnelagene kan ha med å inkludere minoritetskvinner inn i lokalsamfunnet. – Jeg  ser at om mor ikke er integrert, så blir ikke barna heller noe særlig integrert. Det blir en tung vei for barna å gå alene. I motsatt fall er min opplevelse at om mor er integrert, så er mer enn halvparten av familien integrert, sier Aden.

KJEDEMAKT

Visste du at det er tre personer som bestemmer hva vi skal kjøpe i matbutikkene? Den ene sitter i Norgesgruppen, den andre i Coop og den tredje i Rema1000. I dette nummerets hovedartikkel ser vi at stadig flere av produktene som finnes i våre matbutikker er kjedenes egne merkevarer.

HISTORIEN OM JULESTRIA 

Vi fortsetter vår satsing på norsk tradisjonsmat og den nye nettsiden norsktradisjonsmat.no. I Bygdekvinner kan du lese om at stress og julestri ikke er noe nytt fenomen. Før i tida var det også mye som skulle forberedes til jul, flatbrød og bakst skulle bakes og øl skulle brygges. Gården skulle skinne når kirkeklokkene endelig ringte inn til jul. Eva Lileng i Skjeberg Bygdekvinnelag deler også fine juleminner med oss fra barndommen på Gran på Hadeland.

Vi i redaksjonen i Bygdekvinner ønsker dere alle en riktig god førjulstid og en fredfylt juletid. Og som det står i Bygdekvinner:

«Jula er, når alt kommer til alt, ei høytid for fred, nestekjærlighet og tid med dem vi bryr oss om.»