Hopp til hovedinnhold

Rendalen Bygdekvinnelag

Grønnsaker kuttes

Grønnsaker kuttes

Venter på at kakua skal steke

Venter på at kakua skal steke

Grønnsaker skrelles og kuttes

Grønnsaker skrelles og kuttes

Woken stekes

Woken stekes

Kaku stekes

Kaku stekes

Oppat stekt Kaku

Oppat stekt Kaku

Mjølkkaku stekes

Mjølkkaku stekes

Mjølkkaku på takka

Mjølkkaku på takka

Venter på stekinga

Venter på stekinga

Smaking

Smaking

Forsyner seg av woken

Forsyner seg av woken

Gro forteller

Gro forteller

Woken nytes

Woken nytes

Tradisjonsmatskolen - "Best før - ofte god etter"


Det var spente unger som møtte opp for siste del av tradisjonsmatskolen 27. september.


Vi snakket om mat best før ofte god etter og vi hadde med smaksprøver av «gammel» melk , yoghurt og kesam. Ikke alle torde smake, men mange ble overrasket over hvor godt alt var. En liten oppvekker for ungene dette. 

Ungene ble delt inn i 3 grupper:

Gruppe 1:

Mjølkkaku – Dette er en gammel tradisjon, mye brukt bla på setra. Ungene fikk være med på å lage kossen, av melk, egg, salt, hvetemel og byggmel. Det ble stekt på takke. vi brukte gammel melk. Dette serveres med smør og sukker.

Gruppe 2:

Wok av «gamle» grønnsaker» - få fram betydningen av det som ser ut som det ikke kan brukes.

Vi fikk gamle grønnsaker fra butikkene. Vi renset og kastet det som ikke kunne brukes og kuttet opp i biter. Dette ble en smakfull rett som falt i smak hos de fleste barna.

Gruppe 3- Oppattstekt kaku

Steke gammelt brød, dette var en rett som ble mye brukt for å utnytte gammelt tørt brød. Brødet stekes i godt med smør, ha på melk. Strø på sukker når det spises.

Dette var en ny rett for mange av ungene og de fleste syntes det var godt.

Selv om ungene var delt inn i grupper fikk alle får smaksprøver av alt. Til slutt snakket vi om matsvinn, vi viste fram posen med det vi hadde kastet og skjært av de grønnsakene vi ikke kunne bruke. I den andre posen var det det ungene hadde tatt på tallerkenen sin og ikke spist opp. Men alt ble tatt med til PIA, en glad gris på Hanestad.