Østre Udnes Bygdekvinnelag deler sine oppskrifter på julepålegg
– Det smaker så mye bedre når du gjør det selv, sier Yngvild Wennevold, og får støtte av de fire andre fra Østre Udnes Bygdekvinnelag, som er samlet på kjøkkenet på Aulie Østre.
Tekst: Unn Karin Olsen
Oppskriftene kommer i slutten av denne artikkelen
Det tradisjonelle julepålegget som sylte og rull kommer fremdeles på bordet i de tusen hjem, og selv om vi kan velge og vrake i butikken, er det økende interesse for å ta produksjonen i egne hender. For ferdigkjøpt blir ikke det samme. Yngvild Wennevold syns det er en stor fordel at du kan velge kortreist og ha full kontroll på hvor kjøttet kommer fra.
– Å lage pålegg selv er også god utnyttelse av råvarene, sier hun.
– Og du kan justere smak og oppskrift og få det slik du vil ha det.
– Sylte er lett å lage
Yngvild lager gjerne rådyrrull av dyr hun har skutt selv. Det magre rådyret må ha innslag av flesk eller bacon for smakens og konsistensens skyld, opplyser hun. Hodesylte av kalv og svin har hun også på repertoaret, men det går mest i en langt enklere variant: ribbesylte av svin, der du presser buklist eller ribbe med krydder i en form. Brødformer tas i bruk når hun lager mye, men runde skåler passer fint til mindre porsjoner.
I kveld har hun valgt ribbe med svor og skåret ut beina.
– Stykket kan gjerne deles opp før det kokes, men du må beholde et flak av svoren til bunn i forma eller skåla du skal bruke, forklarer hun. Når kjøttet er kokt, drar man det fra hverandre med gaffel, slik at man beholder lengden på fibrene i kjøttet så pålegget holder seg sammen. Svoren skjæres til så den passer og legges nederst. Et lag krydder og gelatin strøs på før kjøttbiter legges oppå, videre nye lag med krydder og kjøtt til skåla er full. Dekk med plast og sett i press. Hun får det virkelig til å se enkelt ut. Heldigvis har hun tatt med smaksprøver av ferdig sylte, som får følge av sennep og potetlefse.
– Sylte er lett å lage og fint å gi bort, anbefaler Yngvild Wennevold.
Tradisjonsmatkurs
Østre Udnes fra Nes i Akershus er ett av mange bygdekvinnelag som tilbyr kurs i tradisjonelt julepålegg denne høsten. Laget har massevis av aktiviteter i løpet av et år, og de er bevisst på å fordele oppgaver på mange, forteller påtroppende leder Ane Aanerud Grøndahl og studieleder Marit Foss Ringereide. Instruktører til kursene mobiliseres ofte lokalt. De kjenner bygda og medlemmene og bruker folk de vet er gode på noe som kursledere.
– Det er lett å få folk til å stille opp, når du sier at vi har hørt at du er drivende god til å lage dette, sier Eva Øvren, som nå avslutter sin lederperiode.
Ros etterpå er «betalingen» hun lover. I fjor var det kurs i klubb, ball og komle over fire kvelder. Nå står lammerull for tur.
Klar som kursleder er Anne Kristine Moen, som har lammerulltradisjonen med seg fra Troms, der hun kommer fra.
– Jeg følte at jeg satt på en kunnskap som jeg ville gi videre før det er for sent. Det er så mye du kan kjøpe, men det blir ikke det samme, sier Anne.
Lav terskel
Men er ungdommen interessert, spør vi. Ja, det er in igjen å lage ting selv, mener styret i Østre Udnes. Særlig de unge vil ha en oppskrift de kan følge. På klubb, ball og kumle-kurset var det cirka 20 deltakere i ulik alder. Kransekurs har også vært populært. Folk er interessert å lære, det viser oppslutningen på kursene.
Eva Øvren forteller at de vil ha lav terskel for å gå på kurs. Det skal være åpent for alle og lave kostnader. Det skal heller ikke være så strengt. «Kom når du kan, gå når du må» er mottoet i laget. Er det fire kurskvelder og du kan komme på to, er det bedre, enn at du ikke lærer noe.
Damene i Østre Udnes tror dette har hatt mye å si for at medlemstallet i laget har økt fra 32 til 83 på fire år.
Anne Kristine Moen, Yngvild Wennevold og Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag deler sine oppskrifter på julepålegg. I førjulstiden har bygdekvinnelaget holdt flere kurs i å lage julepålegg. Foto: Anders Henriksen.
Oppskrifter
Sildesalat - fra Eva Øvren
Her kan du lese oppskriften til Eva Øvren på sildesalat. Foto: Anders Henriksen.
Tomatsild - fra Eva Øvren
Her kan du lese oppskriften til Eva Øvren på tomatsild. Foto: Anders Henriksen.
Ribbesylte - fra Yngvild Wennevold
Her kan du lese oppskriften til Yngvild Wennevold på ribbesylte. Foto: Anders Henriksen.
Lammerull - fra Anne Kristine Moen
Leverpostei - fra Eva Øvren
Her kan du lese oppskriften fra Eva Øvren på leverpostei. Foto: Anders Henriksen.
- Østre Udnes fra Nes i Akershus er ett av mange bygdekvinnelag som tilbyr kurs i tradisjonelt julepålegg denne høsten.
- Det er in igjen å lage ting selv, mener styret i Østre Udnes. Særlig de unge vil ha en oppskrift de kan følge. På klubb, ball og kumle-kurset var det cirka 20 deltakere i ulik alder på kurs hos Østre Udnes Bygdekvinnelag.
- Kransekurs har også vært populært. Folk er interessert å lære, det viser oppslutningen på kursene.
- Det skal være lavterskel å gå på kursene til Østre Udnes Bygdekvinnelag. Det skal være åpent for alle og lave kostnader. Det skal heller ikke være så strengt. «Kom når du kan, gå når du må» er mottoet i laget. Er det fire kurskvelder og du kan komme på to, er det bedre, enn at du ikke lærer noe.
- Damene i Østre Udnes tror dette har hatt mye å si for at medlemstallet i laget har økt fra 32 til 83 på fire år.