Video: Glimt fra inspirasjonsseminaret 2017
Under bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar i Bergen fikk vi sterke og varme møter med Åsne Seierstad og Amal Aden. Tid til dans ble det òg.
Mangfold var tema for årets inspirasjonsseminar - og mangfold fikk vi.
VIDEO: Trykker du på denne lenken kan du se en video som viser litt av alt det som skjedde.
Åsne Seierstad og Amal Aden ga oss mye god inspirasjon med spennende foredrag om inkludering og integrering.
ÅSNE SEIERSTAD
Allerede før foredraget hadde Åsne Seierstad blitt kjente med mange bygdekvinner, da hun solgte og signerte boken «To søstre». Det var også denne boken som var tema for foredraget hennes.
Seierstad ga ut «To søstre» i 2016, der hun beskriver radikaliseringen som førte til at to søstre fra Bærum sluttet seg til IS i Syria. Moren til de to jentene, ble i følge Seierstad, aldri integrert i Norge. Selv om hun bodde i Norge, var hun hele tiden i Somalia i hodet sitt. Seierstad snakket med moren om dette.
– Moren var redd for Norge, hun var redd for at Norge skulle ta fra henne barna og at de skulle bli for norske, forklarte Seierstad.
Løsningen ble at flere mødre spleiset på en ung koranlærer fra moskeen. Seierstad fortalte at disse privattimene var med å tenne gnisten i døtrenes radikalisering.
AMAL ADEN
Foreldrene til Amal Aden ble drept da hun var seks år gammel, og hun vokste opp som gatebarn i Somalia. 13 år gammel kom hun alene til Norge i 1996 med store psykiske problemer. Barnevernet mente hun kunne være farlig for andre barn, og plasserte henne alene i en leilighet. Den første tiden i Norge følte Aden seg usynlig og ensom.
Vendepunktet for den samfunnsengasjerte forfatteren kom i møtet med en bibliotekar som ga den 15 år gamle somaliske jenta hennes første klem i livet. Den klemmen betydde så mye at Aden kuttet ut rus og kriminalitet. Det betyr mye å bli sett.
– Jeg ville ikke ha klart å være der jeg er i dag uten at noen hadde stilt opp for meg, noen som så meg og tålmodig viste vei, forklarte hun bygdekvinnene under inspirasjonsseminaret.
Aden formidlet at frivillige organisasjoner gjør en viktig innsats her i landet, uansett om det er bygdekvinnelag, sanitetsforeninger eller frivillighetssentraler.
Aden ga bygdekvinnene en viktig utfordring under inspirasjonsseminaret, da hun fortalte om at mange minoritetskvinner isolerer seg.
– Jeg ser at mor ikke er integrert, og da blir heller ikke barna noe særlig integrert. Det er en tung vei for barna å gå alene. I motsatt fall er min erfaring at om mor er integrert, så er mer enn halvparten av familien integrert, sier Aden.
MUSIKK TIL GLEDE
Bygdekvinner er glade i musikk og dans. Det var tydelig med de hjertelige møtene med bandene Tæladylju og Igor Dunderovic og Fetterforeningen.
Tæladylju er ei folkemusikkgruppe som etter eget sigende kommer fra foten av Rondane, Dovrefjell, Sølnkletten, Kollutholen og Steimokrysset. I videoen kan du høre et av bandets største hit'er: «Halling etter Thorvald Trondsgård».
Igor Dunderovic og Fetterforeningen er et ensemble med musikere fra Balkan. Gjennom musikken forteller de historier om møtet med Norge, om bryllup og tradisjoner. Musikken formidles i en henrivende blanding av norsk folkemusik og balkan-pop.
Balkanmusikerne kan å lage fest. Bygdekvinnene danset til langt på natt, gjerne med Igor dansende i midten av alle. I videoen kan du høre første delen av den flotte låta til Igor Dunderovic og Udruzenje Rodjaka: «Kristina».
ÅRETS LOKALLAG
Frogn Bygdekvinnelag ble kåret til årets lokallag. Nederst i denne artikkelen kan du trykke deg videre til en artikkel om prisutdelingen under inspirasjonsseminaret. Leder i Frogn Bygdekvinnelag, Marianne Tomter forteller også om hvordan de jobber for å skape mye aktivitet og få inn nye medlemmer i laget.
- Annethvert år arrangerer Norges Bygdekvinnelag «Inspirasjonsseminar»
- Her møtes medlemmene våre til en helg med faglig påfyll, nettverksbygging, inspirasjon og hygge
- I år var inspirasjonsseminaret lagt til Bergen
- 200 bygdekvinner koste seg sammen denne helga