Hopp til hovedinnhold
Åse Kristiansen, kursleder, og Rose Byrkjeland, sekretær, fra Kråkstad Bygdekvinnelag mottok prisen "Årets lokallag" under bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar i Stavanger. Foto: Helle Cecilie Berger.

Åse Kristiansen, kursleder, og Rose Byrkjeland, sekretær, fra Kråkstad Bygdekvinnelag mottok prisen "Årets lokallag" under bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar i Stavanger. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kråkstad Bygdekvinnelag er årets lokallag

– Vi ønsker å jobbe for at alle i bygda skal ha det bra, ut ifra det vi kan bidra med. Det sier en stolt og rørt Bodil Berg som er leder i Kråkstad Bygdekvinnelag.

Utmerkelsen betyr mye for medlemmene i laget. Det viser at ildsjelene blir sett og hørt – og kanskje enda mer nå som de er årets lag i en landsdekkende frivillig organisasjon.

– Det gir inspirasjon til alle oss som er med i laget, de sier aldri nei, sier Bodil Berg.

Møteplasser for alle

Spennende og varierte aktiviteter og et brennende engasjement for å gjøre bygda levende, kjennetegner bygdekvinnene i Kråkstad. De skaper aktiviteter som favner flere generasjoner som sokkestrikking til nyfødte, juletrefest for de små, strikkeopplæring i skolen, bygdekvelder, mange forskjellige kursaktiviteter og høstfest for de voksne, og svelesteking og lysfest i desember for de eldste på sykehjem i kommunen.

– Vi er et lite lag med 48 medlemmer. Det siste året har vi fått fire nye medlemmer. Kanskje greier vi å runde 50 medlemmer før året er omme, sier Berg.

At dørene er åpne, er det liten tvil om. På møtene i laget er alle velkomne, medlemmer så vel som ikke-medlemmer. Eneste forskjellen, forklarer Berg, er at om du er medlem får du noen fordeler, eksempelvis ved kurs. I tillegg kommer fordelene som Norges Bygdekvinnelag tilbyr.

– Vår tidligere leder Astrid Hoel pleier å si at «om du ikke bor i byen så er du en bygdekvinne», smiler hun.

Samarbeide 4H
Kråkstad Bygdekvinnelag holder kurs for aspirantene i Bjerke 4H.

Samarbeid er gøy

Bygdekvinnene i Kråkstad samarbeider gjerne med andre aktører og foreninger i bygda når det skal dras i gang arrangementer og aktiviteter.

– Vi er med under den årlige bygdedagen som nå er blitt en godt etablert tradisjon. Vi hjelper gjerne til under 4H- arrangementer og trår ofte til hvis bygdeungdomslaget trenger noen staute bygdekvinner. Vi deler ut gløgg og pepperkaker når julegrana tennes ved idrettshallen, og pynter kirken og steller i stand til kirkekaffe ved høsttakkefesten hvert år, forteller Agnes Frank Kristiansen, styremedlem i Kråkstad Bygdekvinnelag.

Historisk tur til Skotbu
Kråkstad Bygdekvinnelag på historisk vandring i Skotbu, et lite tettsted litt sør for Kråkstad.

Laget har et nært samarbeid med Ski Bygdekvinnelag og de går på hverandres møter og kurs.

Inspireres av andre lag

Kråkstad Bygdekvinnelag, som andre lag, holder på en del tradisjoner. Samtidig ønsker de å være et lag som følger med i tiden.

– Vi får inspirasjon fra andre lag og foreninger, og ikke minst fra andre flinke bygdekvinnelag. I tillegg får vi mye input fra egne medlemmer om temaer de ønsker vi skal ta opp eller engasjere oss i, sier Kristiansen.  

 

Medlemmer i Kråkstad Bygdekvinnelag har laget film om hvordan lage fuglebad i sement. Det er bare å la seg inspirere. 

Mer synlige enn noen gang

De senere årene har bygdekvinnene satset på å gjøre seg mer synlige. De deler alle aktiviteter på Facebook og på egen nettside på bygdekvinnelaget.no. Det hjelper godt at de har et medlem som er flink til å forevige aktivitetene med gode bilder. Målet med å være aktive på sosiale medier er ikke først og fremst for å få likertrykk og ros, selv om det også er hyggelig, men for å vise seg fram, skape oppmerksomhet og interesse for laget og for bygda si.

Plantefarging
Medlemmene har deltatt på kurs i plantefarging av garn med planter de finner i naturen. Det har skapt mye glede og spreke klesplagg. Her med studieleder Rose Byrkjeland som lager forhåndsreklame for å rekruttere deltagere til kurset. 

Aktive under pandemien

Nedstengningen av samfunnet gjorde bygdekvinnene enda mer kreative. De startet med å sende en blomsterhilsen på døra til alle medlemmene i laget. Etter det tok det ikke lang tid før de møttes på digitale møter på Teams. Den eldste deltageren var nær 80 år.

Det ble invitert til alternative måneskinnsturer og diktopplesning. Det var nære foredrag om hvordan arbeidslivet og hjemmet ble påvirket av koronapandemien og hage og blomstertips. Det var faglige foredrag om arkeologiske utgravninger i forbindelse med utbygging av jernbane og E18 forbi Kråkstad. Etter at samfunnet åpnet opp igjen, fortsatte de å sende møtene på Teams for å sikre at alle fikk være med.

Kråkstad Bygdekvinnelags kreative medlemmer viser hvordan lage tråkkeheller i mosaikk

Deler prisen i laget

Hva prispengene på 20.000 kroner skal brukes til har ikke styret bestemt seg for ennå. Sikkert er det at alle medlemmene vil bli invitert til en felles tur eller arrangement for å markere at de er årets lag. Prisen skal deles med alle.